Specialty Nitrox (EAN)


Ben jij ooit al in de situatie geweest waarbij je een duik moest afbreken omwille van het bereiken van de nultijd? Zeker wanneer je op een prachtig wrak of boven een mooi begroeide bodem aan het duiken bent, kan dit vrij frustrerend zijn! De 'Specialty Enriched Air Nitrox' cursus kan de oplossing bieden voor dit probleem!

Het gebruik van Nitrox (verrijkte lucht) is de laatste jaren wereldwijd zeer populair geworden bij duikers, omwille van de vele voordelen en de bewezen veiligheid van dit ademgas.

Voorvereisten

 • Gebrevetteerd zijn als PADI Open Water Diver of equivalent.
 • Minimaal 12 jaar oud zijn.

Voordelen van duiken met Verrijkte Lucht

In deze cursus leren we duiken met gasmengsels waarvan het zuurstofpercentage hoger ligt dan dat van gewone lucht (dus hoger dan 21 % zuurstof).

Duiken met 'verrijkte lucht' heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van duiken met perslucht:

 • Je kan veel langer op een bepaalde diepte blijven zonder je nultijd te overschrijden (een enorm voordeel bij bv. wrakduiken waar je quasi genoodzaakt bent om op dezelfde diepte te blijven)
 • Je zal je ook minder vermoeid na een duik bovenkomen. Tijdens duikvakanties, waar je meestal meerdere duiken per dag doet, is dit een enorm voordeel!
 • Omwille van de kortere 'no-fly' tijden kan het zijn dat je nog een extra duik kan maken alvorens op het vliegtuig te stappen.

Na het afronden van deze cursus mag je duiken met 'Verrijkte Lucht' mengsels tussen 22 en 40 % zuurstof.
Deze cursus is ook een 'verplichte' voorvereiste indien je van plan bent om te starten met technisch duiken.

Cursusverloop & inhoud

Deze Nitrox Specialty cursus is een louter theoretische opleiding, waar geen duiken bij te pas komen. Dit maakt deze specialty tot een ideale opleiding om bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden te volgen.

Het verloop van deze cursus is als volgt:

 1. Na betaling van het cursusgeld, sturen wij jou de inlogcode door van de 'Nitrox e-Learning' cursus, die je via jouw PC /laptop/tablet/GSM kan downloaden.
 2. Je studeert de theorie thuis door middel van zelfstudie, aan de hand van dit e-Learning' pakket (wij geven geen theoretische klassikale lessen voor deze cursus). De taal van dit e-Learning pakket kan je zelf kiezen - de meest courante Europese talen zijn beschikbaar.
 3. Na het studeren van de theorie leg je online het schriftelijk theoretisch examen af, dit zit inbegrepen in het e-Learning pakket.
 4. Zodra je dit online-examen hebt afgelegd, laat je ons dit per mail weten.
 5. Eenmaal wij het bewijs hebben dat je geslaagd bent voor dit online examen, zorgen wij voor de verdere afronding van deze cursus en ontvang je nadien jouw (digitale) Nitrox brevet.

De volgende onderwerpen komen in deze cursus aan bod:

 • Voordelen en gevaren van duiken met Verrijkte Lucht
 • Duikuitrusting voor Verrijkte Lucht
 • Partiële zuurstofdruk en Blootstelling aan zuurstof
 • Analyseren van duikflessen
 • Het gebruik van duikcomputers voor Verrijkte Lucht
 • Noodgevallen bij duiken met Verrijkte Lucht
 • Verrijkte Lucht en Technisch duiken

Prijs