Divemaster


Zoek je naar nieuwe uitdagingen, kom je graag met mensen in contact en wil je van je hobby je beroep maken, of wil je gewoon je duikvaardigheden en duiktheorie op een professioneel niveau brengen, dan is de PADI Divemaster cursus de geschikte opleiding om toe te treden tot de professionele wereld van de duiksport.

De PADI Divemaster opleiding is de eerste stap in de professionele PADI opleidingen. Het is eveneens de verplichte tussenstap op weg naar 'PADI Assistant Instructor' en 'PADI Open Water Scuba Instructor'. Als gebrevetteerd Divemaster kun je eveneens wereldwijd aan de slag als duikprofessional en kan je hiermee ook effectief geld verdienen.

Een Divemaster is bevoegd om de volgende taken uit te voeren:

 • Gidsen van gebrevetteerde duikers
 • Assisteren van de instructeur bij verschillende PADI duikopledingen
 • Zelfstandig bepaalde PADI cursussen verzorgen
 • Organiseren van en leiding geven bij recreatieve duikactiviteiten


Om je kansen te vergroten om als divemaster aangenomen te worden in een duikcentrum, is het belangrijk dat je als divemaster iets te bieden hebt. Daarom is een degelijke opleiding heel belangrijk.
Een degelijke DM opleiding is dus veel meer dan het 'hulpje' van de instructeur/duikcentrum te zijn en alleen maar 'leren' hoe je duikmateriaal moet dragen en flessen moet vullen - iets wat bij heel wat buitenlandse 'internship' cursussen regelmatig aan bod komt en waarbij het pedagogische aspect van de opleiding dikwijls ver te zoeken is.

Waarom deze opleiding bij DIVEadventures volgen?

Bij 'DIVEadventures' krijg je gegarandeerd een kwalitatieve opleiding, waarbij je niet alleen zal leren hoe je duikers op een veilige manier moet gidsen, maar ook hoe je als een efficiënte assistent van de instructeur moet optreden bij de verschillende duikopleidingen.
In tegenstelling tot heel wat zelfstandige instructeurs (die meestal niet verbonden zijn aan een duikcentrum), wordt onze Divemaster opleiding uitsluitend gegeven door zéér ervaren instructeurs. Het minimaal niveau van je instructeur is een PADI IDC Staff instructor (een 6de graad instructeur) of een PADI Master Instructor (7de graad).
De volledige opleiding staat bovendien onder het toezicht van een PADI 'Gold' Course Director ( = 8ste graad instructeur), het allerhoogste niveau van PADI instructeur. De Course Director zal trouwens al jouw praktische examens afnemen, waardoor de kwaliteit van deze opleiding absoluut gewaarborgd is. Zodoende ben je ook zeer goed voorbereid indien je later zou willen doorstromen naar de IDC cursus.

Verdere voordelen bij 'DIVEadventures':

 • Je hebt de keuze tussen twee verschillende formules om deze cursus te volgen, afhankelijk van je budget en je beschikbare tijd: een groepsformule of een privéformule
 • De Divemaster-stages gaan door met 'echte' cursisten (en niet met gesimuleerde leerlingen) - zo kan je, onder leiding van zeer ervaren instructeurs, aan de lijve ondervinden hoe beginnende duikers en leerling-duikers reageren tijdens de verschillende opleidingen en kan je al doende het vak van 'divemaster' leren..
 • Een groot duikcentrum, zoals 'DIVEadventures', biedt het voordeel dat er meerdere malen per week verschillende cursussen worden ingericht, zodat je een ruime keuze hebt om je stages in te plannen en af te ronden. Kleine(re) duikcentra kunnen deze optie niet altijd bieden, dikwijls omwille van een gebrek aan voldoende cursisten.
 • Wij bieden een enorme keuzemogelijkheid om de lessen van de Divemaster cursus in te plannen; elke les wordt in samenspraak met alle kandidaten ingepland, rekening houdend met ieders agenda.
 • Het cursustempo kan voor elke kandidaat aangepast worden: wens je de cursus sneller af te ronden, of juist trager, dan is dit absoluut mogelijk
 • Als PADI 5* IDC centrum, kan je in ons duikcentrum na het afronden van je DM cursus naadloos doorstromen naar de Instructeur opleiding (IDC).

Voorvereisten

 • minstens 18 jaar oud zijn
 • gebrevetteerd zijn als PADI Rescue Diver of gelijkwaardig
 • minimaal 40 gelogde duiken hebben

Cursusinhoud + locaties

De Divemaster opleiding bestaat uit drie grote delen: een theoretisch gedeelte, een zwembad gedeelte en stages.

 1. Het theoretisch gedeelte gebeurt door middel van zelfstudie aan de hand van het Divemaster cursuspakket. Nadien wordt er een schriftelijk examen afgenomen.
 2. Het zwembad gedeelte bestaat o.a. uit het aanleren van de Divemaster 'Skills' (= demonstatie van duikvaardigheden), een 'Rescue' demonstratie en een stressproef.
 3. Voor het stagegedeelte ga je tijdelijk meedraaien in onze professionele staf van lesgevers en ga je daadwerkelijk betrokken worden bij het opleiden van 'echte' leerlingen. De bedoeling van deze stages is dat we je gaan voorbereiden op je carrière als Divemaster. Je zal tijdens de verschillende opleidingen (OW, AOW, Rescue) die we in ons duikcentrum aanbieden, meegaan als assistent van de instructeurs en zo zal je al doende je vak leren en ervaring opdoen in het begeleiden van leerlingen.

De Divemaster cursus start bij ons in het zwembad met het aanleren van de 'Divemaster skills'. De exacte data hiervoor worden in overleg met de kandidaten ingepland.

De stages in het buitenwater gebeuren in het Provinciaal Recreatiedomein 'De Nekker' (Spuibeekstraat - zonder nummer, 2800 Mechelen) of op een duiklocatie in België en Nederland. Deze buitenwater stages gaan door tijdens het weekend (zaterdagnamiddag en/of zondag). Vanaf half mei tot eind augustus is ook woensdagavond mogelijk.
Een lijst met de mogelijke stageplaatsen wordt in de loop van de cursus opgesteld en meegedeeld en de stage data worden steeds in onderling overleg met de kandidaten vastgelegd. De exacte locatie wordt gekozen door het duikcentrum en is afhankelijk van de beschikbare plaatsen en de logistiek.

Cursusplanning en cursusduur

1. Standaard Divemaster cursus (via groepslessen)

De (standaard) Divemaster cursus kan op elk tijdstip van het jaar starten, telkens wanneer er kandidaten zijn (minimaal 2 kandidaten zijn hiervoor vereist)!

Heb je interesse om deze cursus mee te volgen, laat het ons dan weten. Indien er minimaal 2 kandidaten zijn, dan kan deze cursus gestart worden en zullen wij de cursusdata inplannen in overleg met de andere kandidaat (kandidaten). Wij zorgen er dan voor dat de data voor iedereen passen.

De duur van deze cursus is afhankelijk van de vorderingen en van de frequentie van het volgen van de stages (elke kandidaat beslist voor zichzelf wanneer hij/zij de stages wenst te doen). De gemiddelde cursusduur bedraagt in deze formule ongeveer 3 tot 6 maanden.

2. Privé Divemaster opleiding

Het is eveneens mogelijk om deze Divemaster cursus via een privé formule te volgen. Deze formule is een 1-op-1 opleiding, waarbij je een instructeur voor jou alleen krijgt op data en uren van je keuze (te kiezen uit onze lijsten met beschikbare data).

Omdat de instructeur al zijn aandacht aan jou alleen kan besteden, zal uiteraard alles veel vlotter gaan en heb je ook meer oefentijd ter beschikking! Zodoende kan je het cursustempo volledig op je eigen ritme afstemmen en de cursus naar keuze ofwel sneller of juist trager afronden. Inhoudelijk ga je echter niets moeten missen t.o.v. onze groepslessen; de privé lessen bevatten namelijk al de vereiste modules en vaardigheden die volgens de PADI standaards worden beschreven.

Deze privé formule biedt de volgende faciliteiten:

 • zwembadlessen met privé instructeur
 • stages die individueel kunnen worden ingepland
 • DSD Leader opleiding in privé verband
 • Vrije keuze van de cursusdata (te kiezen uit onze lijsten met beschikbare data)

Stuur ons een mailtje voor de beschikbare cursusdata om te starten met deze Privé Divemaster opleiding.

Gratis 'DSD Leader' opleiding!

'DSD Leaders' zijn PADI Divemasters die een bijkomende opleiding hebben gekregen tijdens hun DM cursus, zodat ze na het behalen van hun DM brevet zelfstandig duikinitiaties ( = Discover Scuba Diving cursussen) mogen geven en aftekenen.

Bij wijze van promo bieden wij op sommige momenten van het jaar deze extra 'DSD Leader' opleiding GRATIS aan bij jouw Divemaster opleiding (ongeacht de gekozen formule). Eenmaal je geslaagd bent als Divemaster en de extra DSD Leader opleiding hebt gevolgd, ontvang je hiervoor eveneens het certificaat.

Cursusprijzen

 • Divemaster 'Standaard' versie: prijs op aanvraag
 • Divemaster 'Privé' versie: prijs op aanvraag

Stuur een mailtje naar info@diveadventures.be voor verdere informatie omtrent de cursusprijzen en hoe je kan starten met deze opleiding.