Rescue Diver


Ben je in het bezit van een 'Advanced Open Water' brevet (of gelijkwaardig) en wens je jouw duikvaardigheden naar een hoger level te brengen, dan is de 'PADI Rescue Diver' opleiding de volgende stap in je duik-carrière!
Deze derdegraads cursus is één van de belangrijkste en leerrijkste PADI cursussen en wordt door vele cursisten beschouwd als de leukste PADI cursus die ze ooit gevolgd hebben! 

Waarom de PADI Rescue Diver cursus volgen?

Tijdens de Rescue cursus ga je verschillende technieken leren die je in staat zullen stellen om duikers in geval van problemen ter hulp te schieten.
Zo ga je bijvoorbeeld leren waar je rekening mee moet houden als je met minder ervaren buddy's of als je met kinderen gaat duiken en zal je zodoende meer zelfvertrouwen krijgen in het nemen van de duikleiding. Deze cursus is daarom ook zeer geschikt voor ouders die van plan zijn om met hun gezin te gaan duiken en voor duikers die tijdens hun vakantie een buddy krijgen toegewezen.

De Rescue Diver cursus is eveneens een ideale (verplichte) voorbereiding op de professionele PADI opleidingen (Divemaster, Instructeur,...).
De oefeningen en vaardigheden die je in deze cursus gaat aanleren komen namelijk terug in hogere opleidingen, zoals onder andere de Divemaster cursus, de Assistant Instructor & IDC cursus en tijdens het Instructeur examen. Een degelijke en kwalitatief hoogstaande Rescue Diver opleiding is dan ook zeer belangrijk indien je succes wenst te hebben in de hogere PADI opleidingen!

De PADI Rescue Diver cursus is een spilcursus binnen het PADI opleidingssysteem, want na het afronden van deze cursus heb je de keuze om door te stromen naar het hoogste recreatief PADI brevet (het Master Scuba Diver brevet), of kan je kiezen om de professionele richting te volgen en te starten met de Divemaster opleiding.

Voorvereisten

Om aan de cursus mogen deel te nemen moet je in het bezit zijn van minimaal een 'PADI Advanced Open Water' brevet of equivalent. Dit gelijkwaardig brevet kan een brevet zijn, boven het beginnersniveau, van een andere organisatie dan PADI (bv. NAUI, SSI of CMAS 2*). 

2 Formules van Rescue opleidingen

Wij bieden twee formules aan om deze Rescue Cursus te volgen: een formule in groepsverband (samen met andere medecursisten) en een formule in privé verband (hierbij krijg je een instructeur voor jou alleen - of samen met jouw partner/gezin/vrienden)

 1. Formule 1: Groepscursus

  De cursusdata van de eerstvolgende Rescue (groeps)cursus worden steeds in samenspraak met al de geïnteresseerden opgesteld, zodanig dat deze data voor iedereen passen. Deze groepscursus wordt ingericht indien er meerdere kandidaten (minimaal 2) hiervoor ingeschreven zijn en start meestal in het 'Michielsbad' (Clemenceaustraat 160, 2860 Sint-Katelijne-Waver) op donderdagavond.

  Heb je interesse om de eerstvolgende groepscursus mee te volgen, laat het ons weten. Wij sturen je dan een lijst door met mogelijke startdata en contacteren je voor het inplannen van de definitieve startdatum, zodra er voldoende deelnemers zijn. Bij het inplannen van de definitieve cursusdata houden wij steeds rekening met de agenda van elke deelnemer, zodat de cursusdata voor iedereen passen.
    

 2. Formule 2: Privé cursus (2 Opties)

  Bij onze privé Rescue Cursus krijg je een instructeur voor jou alleen, waardoor je sowieso meer service en aandacht van de instructeur krijgt en je zodoende ook veel meer oefentijd ter beschikking krijgt dan bij onze groepscursussen.
  Voor deze privé cursus bieden wij 2 mogelijke opties aan, namelijk een optie waarbij je de cursusdata kan kiezen uit onze doorgestuurde lijst met beschikbare data en een optie waarbij je volledig vrij bent om je eigen cursusdata en uren te kiezen.

  • Optie 1 - Privé cursus op vooraf bepaalde data en uren
   In deze optie krijg je de garantie dat je kan starten op een datum (en uur) die je kan kiezen uit een door ons doorgestuurde lijst.Heb je interesse om de Rescue cursus via deze optie te volgen, laat het ons dan weten via info@diveadventures.be. Wij sturen je dan zo snel mogelijk een lijst door met beschikbare data en uren om deze cursus in te plannen.
  • Optie 2 - Privé cursus op vrij te kiezen data en uren
   Via deze optie worden de cursusdata en -uren in onderling overleg met het duikcentrum opgesteld, op data en uren dat je zelf kan kiezen (mits beschikbaarheid en logistieke mogelijkheden)

  De duur van de Rescue cursus is afhankelijk van de vorderingen van de kandidaten en de mate waarin er extra geoefend wordt. De gemiddelde cursusduur bedraagt ongeveer 3 à 4 weken.
  Via onze privé formule kan dit desgewenst sneller of trager gaan - jij bepaalt het cursustempo.

  Opgelet, starten met deze cursus kan enkel na inschrijving en betaling van het cursusgeld en nadat wij de definitieve startdatum bevestigd hebben.

Cursusinhoud & Cursuslocatie

De Rescue cursus bestaat uit 3 delen:

 1. een theoretisch gedeelte met schriftelijk online examen (studeren gebeurt d.m.v. zelfstudie aan de hand van het e-Learning pakket = inbegrepen in de cursusprijs).
 2. een zwembad gedeelte, waar je in ideale condities alle reddingtechnieken gaat aanleren op een opbouwende manier.
 3. een buitenwater gedeelte, waar je al het geleerde in de praktijk gaat brengen in de vorm van 'reddingsscenario's'. Dit zijn realistische simulaties van mogelijke noodsituaties waarbij je al hetgeen je hebt aangeleerd gaat gebruiken om de redding tot een goed einde te brengen.

De cursus start bij ons steeds in het zwembad. Dit kan, na afspraak, op donderdagavond in het 'Michielsbad' in Sint-Katelijne-Waver (of op een andere dag en locatie - wordt bepaald door het duikcentrum).
Het zwembadgedeelte bestaat uit 3 zwembadsessies (met instructeur) - afhankelijk van de grootte van de groep. Het is echter de bedoeling dat de kandidaten onderling extra oefenen (zonder instructeur) in het zwembad, teneinde de verschillende vaardigheden onder de knie te krijgen en deze op een vloeiende en routinematige manier uit te voeren. Nadien ronden wij de cursus af met de reddingscenario's in het buitenwater (Recreatiedomein 'De Nekker').

Alle modules zijn modulair opgebouwd en kunnen op een flexibele manier aangevangen worden!

Locatie zwembaden + uurschema

 1. Michielsbad: Clemenceaustraat 160, 2860 Sint-Katelijne-Waver - onze vaste locatie op donderdagavond (quasi wekelijks)
 2. Nekkerpool zwembad: Provinciaal Recreatiedomein 'De Nekker', Spuibeekstraat (zonder nummer), 2800 Mechelen - sporadisch beschikbaar, afhankelijk van de logistiek en steeds na onderlinge afspraak

Locatie buitenwater

De buitenwatersessies gebeuren in het Provinciaal Recreatiedomein 'De Nekker' (Spuibeekstraat - zonder nummer, 2800 Mechelen).
Deze buitenwatersessies gaan meestal door op zaterdagnamiddag. Vanaf half mei tot eind augustus is ook woensdagavond beschikbaar.

EFR Cursus

Om te kunnen brevetteren als Rescue Diver dient men eveneens in het bezit te zijn van een geldig (max. 12 maanden oud) brevet in 'Reanimatie en Eerste hulp'.

De meest geschikte cursus om aan deze vereisten te voldoen is de EFR (Emergency First Response) cursus. Deze EFR cursus is speciaal voor PADI ontwikkeld en gebruikt dezelfde technieken van beademen en reanimeren als in de Rescue cursus, waardoor deze EFR cursus naadloos aansluit op de Rescue Diver cursus!
Daar waar de Rescue cursus stopt (namelijk wanneer het slachtoffer op het droge is), gaat de EFR cursus verder. Dit maakt deze EFR cursus tot een ideale voorbereiding of aansluiting op de Rescue cursus! Andere reanimatie cursussen daarentegen (bv. Rode Kruis) zijn niet echt ontwikkeld voor duikers en missen dus de relatie met de Rescue cursus en het 'duiken' in het algemeen!

Deze EFR cursus kan in ons duikcentrum gevolgd worden en duurt ongeveer 5 à 6 u (afhankelijk van het aantal deelnemers). Wij richten deze cursus steeds in na onderlinge afspraak met de kandidaten.
Voor verdere info omtrent deze cursus klik je op de volgende link: EFR (Emergency First Response)

Een vrijstelling voor deze cursus is mogelijk indien men in het bezit is van een geldig gelijkwaardig brevet in reanimatie en eerste hulp (bv.: Nijverheidshelper, Rode Kruis, Hoger Redder…). Dit gelijkwaardig brevet dient voorgelegd te worden aan het duikcentrum, ter goedkeuring.

Cursusdata en Planning

De Advanced Open water cursus start quasi wekelijks in het Provinciaal Recreatiedomein 'De Nekker' (Spuibeekstraat -zonder nummer, 2800 Mechelen). Deze cursus wordt het ganse jaar door ingericht (steeds na reservatie per mail).

Je kan starten op zaterdagnamiddag en/of zondag. Vanaf half mei tot eind augustus is ook woensdagavond mogelijk.

Stuur ons een mailtje voor de beschikbare cursusdata en -uren van deze cursus.
Op voorhand reserveren is noodzakelijk!

Cursusprijs