• Advanced Open Water
  Advanced Open Water

Advanced Open Water Diver

De 'PADI Advanced Open Water' cursus is de vervolgcursus van de Open Water cursus en is de volgende stap in je duikcarrière.

De 'PADI Advanced Open Water cursus' is de ideale manier om op een vlotte wijze met enkele nieuwe facetten van de duiksport in contact te komen. Je zal op korte tijd, onder toezicht van een ervaren instructeur, veel nieuwe dingen leren.

Je hoeft geen gevorderd duiker te zijn om te kunnen starten met deze opleiding!  Integendeel, wij raden je aan om de 'Advanced Open Water cursus' zo snel mogelijk te laten aansluiten op je Open Water opleiding (of gelijkwaardig), zo leer je op een snelle en efficiënte manier de juiste technieken.

  

Voorvereiste

 • In het bezit zijn van minimaal een PADI Open Water brevet, of gelijkwaardig (dit gelijkwaardig brevet kan een beginnersbrevet zijn van een andere organisatie dan PADI, bv. NAUI, SSI of CMAS 1*)
 • Minimum leeftijd = 12 jaar

Als het langer dan zes maanden geleden is dat je nog gedoken hebt, dien je eerst het "ReActivate programma" te volgen, alvorens te starten met de AOW opleiding. Dit omwille van veiligheidsredenen, zowel voor jezelf als voor je medecursisten en de instructeur!
 

5 redenen om de 'Advanced Open Water' cursus te volgen?

 1. De PADI Open Water cursus bestaat voornamelijk uit ‘veiligheidsoefeningen’ (die dan nog meestal op de bodem van de zee/meer of een platform uitgevoerd worden). Ervaren duikers raken echter nooit de bodem aan, maar zwemmen horizontaal zwevend, midden in de waterkolom.
  Tijdens de AOW cursus ga je op een snelle, veilige en efficiënte manier leren hoe je je als een ervaren duiker door het water beweegt. Hierbij zijn het perfect horizontaal leren uittrimmen en het aanleren van een nieuwe ademhalingstechniek van zeer groot belang.
 2. Via de Advanced Open Water cursus ga je ook op een vlotte wijze met enkele nieuwe technieken/onderdelen van de duiksport in contact te komen, bv.: nachtduiken, wrakduiken, diepduiken, onderwater navigatie, boei oplaten, enz...
 3. Met het Advanced Open water brevet mag je duiken tot 30 m diepte, waardoor er nieuwe, spannende duikstekken voor je open gaan.  Denk hierbij maar aan prachtige wrakken, grotten en steile drop-offs die voor een Open Water duiker niet toegankelijk zijn. 
 4. Volgens de PADI regels ben je juridisch ook gedekt tot een diepte van 30 m (als je voordien met je Open Water brevet dieper dan 18 m ging, was je namelijk in overtreding met de PADI regels).
 5. Omwille van je verhoogd ervaringsniveau zal men je wereldwijd toelaten tot (mooiere) duikstekken, die enkel toegankelijk zijn voor gevorderde duikers.  Ook is het zo dat je al de nieuwe technieken die je in deze cursus zal leren, overal ter wereld zal mogen toepassen (denk hierbij maar aan 's nachts duiken, duiken op wrakken, enz...) 

 

Cursusinhoud & Cursuslocatie

De 'Advanced Open Water cursus' is een praktische cursus die onderverdeeld is in 5 modules (5 duiken).  Er is geen theoretisch examen meer, wel dient een vragenlijst ingevuld te worden per module.  Deze wordt voorafgaand aan de duik afgegeven aan de instructeur, nagekeken en besproken.
Duikcentrum 'DIVEadventures' heeft geopteerd voor een formule met 5 vaste standaardmodules.

De 5 vaste modules/duiken zijn:

 1. Een navigatieduik: een goede navigatie kan je onnodige zwempartijen besparen aan de oppervlakte - zo zal je onder andere leren hoe je moet terugkeren naar je ingangspunt.  Goede navigatie technieken zijn ook belangrijk wanneer je zelf de duikleiding wil nemen.
 2. Een nachtduik: hier ga je leren hoe je nachtduiken moet plannen en uitvoeren. Tijdens een nachtduik ga je dingen zien die je overdag tijdens een duik nooit zult zien. Bepaalde vissen en onderwaterleven kan je enkel ’s nachts bewonderen omdat ze dan actief zijn (denk maar aan inktvissen, sommige naaktslakken, bepaalde soorten schaaldieren, …)
 3. Een uittrimduik ( Peak Performance Buoyancy): een van de belangrijkste duikvaardigheden is het uittrimmen.  Veel beginnende duikers hebben deze vaardigheid nog niet perfect onder de knie, met als gevolg dat ze soms ongecontroleerd naar de oppervlakte stijgen. Ook is uittrimmen enorm belangrijk ter voorkoming van beschadiging van het onderwaterleven.  Je zal tijdens deze module eveneens leren hoe je de ademhaling kan controleren, wat een drastische vermindering van jouw luchtverbruik als gevolg heeft.
 4. Een wrakduik: tijdens de wrakduik ga je verschillende technieken leren om het duiken op wrakken op een veilige manier uit te voeren.  Heel interessant is dat je leert werken met een OSB (oppervlakte boei) en reel, wat dikwijls verplicht wordt in het buitenland (vooral op plaatsen met bootverkeer)! Ook ga je een nieuwe vintechniek aanleren, namelijk de 'Frog-kick' of' Kikkerslag'.  Deze is belangrijk om zo weinig mogelijk sediment te doen opwaaien in wrakken en dus de zichtbaarheid niet te verstoren.
 5. Een diepduik: deze duik gaat meestal door in Nederland of op locatie in België (steengroeven).  Hier ga je leren hoe je diepe duiken (tot 30 m) plant en uitvoert.  Je zal eveneens leren, aan de hand van bepaalde technieken, hoe je omgaat met stroming. Deze kennis kan eveneens nuttig zijn in het buitenland, want op veel exotische duikbestemmingen zal je dikwijls matige tot sterke stromingen tegenkomen. Optioneel kun je de diepduik ook 'indoor' afronden in NEMO 33 (te Ukkel-Brussel), mits meerprijs.

Er is geen vaste volgorde voor deze 5 duiken.  De volgorde wordt door het duikcentrum bepaald, afhankelijk van de logistieke mogelijkheden.

Al deze duiken, uitgezonderd de ‘Diepduik’, gaan door in Mechelen in het Provinciaal Recreatiedomein ‘De Nekker’ (adres: Spuibeekstraat (zonder nummer), 2800 Mechelen).  De ‘Diepduik’ gaat meestal door in Nederland (in de Oosterschelde of het Grevelingenmeer) of in België.  De exacte locatie wordt bepaald door het duikcentrum, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  

Cursusdata en Planning

De Advanced Open water cursus start quasi wekelijks in het Provinciaal Recreatiedomein 'De Nekker' (Spuibeekstraat -zonder nummer, 2800 Mechelen).  Deze cursus wordt het ganse jaar door ingericht (steeds na reservatie per mail).
Je kan starten op zaterdagvoormiddag en/of zondag.  Vanaf half mei tot eind augustus is ook woensdagavond (van 19u00 tot 23u00) mogelijk.

Stuur ons een mailtje voor de beschikbare cursusdata en -uren van deze cursus.
Op voorhand reserveren is altijd verplicht!!
  

Cursusprijs

Prijs op aanvraag (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

 

 De "PADI Advanced Open Water" cursus start wekelijks - het ganse jaar door!

PADI 5 STAR Instructor Development Center

 

Volg ons ook opfacebook