PADI Open Water Cursus

DE POPULAIRSTE EN MEEST ERKENDE CURSUS TER WERELD OM TE LEREN DUIKEN!

De basiscursus om te leren duiken noemt bij PADI de 'Open Water' cursus. Deze 'Open Water' cursus is de populairste en meest gevolgde cursus ter wereld om te starten met de duiksport.
Het 'Open Water' brevet, dat je na het volgen van deze opleiding ontvangt, is levenslang geldig en wordt wereldwijd probleemloos erkend - het ideale duikbrevet voor op vakantie dus!

Wij bieden deze cursus aan in groepsverband ( = samen met andere cursisten) of in privéverband ( = 1-op-1 met de instructeur of samen met je partner/vrienden/familieleden).

Voor cursisten met weinig tijd of voor diegenen die de cursus snel wensen af te ronden is de privéformule de meest aangewezen formule. Deze formule is eveneens ideaal voor diegenen die meer persoonlijke aandacht wensen van de instructeur en/of over meer individuele oefentijd willen beschikken.
Via onze privé-formule is het bovendien mogelijk om zelf jouw cursusdata en -uren te bepalen (mits meerprijs).

Het gebruik van al het duikmateriaal zit standaard in de prijs van de opleiding INBEGREPEN. Je dient dus enkel over zwemgerief te beschikken om de cursus te volgen, wij zorgen voor de rest.
 

Vermits wij werken met een modulair lessensysteem is het niet noodzakelijk om de lessen aansluitend op elkaar ( = week na week) in te plannen.
Het is dus perfect mogelijk om een weekje (of desnoods iets langer) over te slagen.
Opteer je voor onze groepslessen, dan hoef je ook geen rekening te houden met je medecursist(en), de groepen kunnen desgewenst zonder problemen wekelijks heringedeeld worden.

 

Waarom leren duiken in België?

Het is inderdaad zo dat je de PADI Open Water cursus kan volgen op verschillende locaties in de wereld - locaties die op het eerste zicht aantrekkelijker lijken dan de opleiding in België te volgen.
Toch zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je bij de keuze van je duikopleiding/duikcentrum best rekening houdt:

 1. Een PADI duikcentrum in het ene land is qua kwaliteit en veiligheid niet altijd gelijk aan een PADI duikcentrum in een ander land!
  Veel cursisten die een volledige of gedeeltelijke opleiding in het buitenland gevolgd hebben en nadien verdere duikopleidingen bij ons komen volgen zijn verbaasd over de (veel) hogere kwaliteit die wij in België (en Noord-Europa) aanbieden in onze opleidingen (en meestal ook de veel hogere veiligheidsnormen!). Dit ondanks het feit dat ze hun cursus in het buitenland ook in een PADI centrum gevolgd hadden.

 2. Duikopleiding versus vakantieduiken
  Hou er rekening mee dat een duikcursus in de eerste instantie een OPLEIDING is, waarbij het allerbelangrijkste zou moeten zijn dat je zoveel mogelijk gaat bijleren en dat dit op een veilige en kwaliteitsvolle manier gebeurt (zie ook opmerking hierboven). Het louter kijken naar visjes en genieten van het onderwaterleven kan je nadien overal ter wereld doen, met je duikbrevet (en de geleerde kennis/vaardigheden) op zak!

 3. Verspil geen kostbare vakantietijd met het volgen van een cursus
  In 4 of 5 x langskomen, afhankelijk van de gekozen formule, kan je bij ons in België de volledige Open Water cursus afronden en je Open Water brevet behalen!
  Het is veel leuker wanneer je op je vakantiebestemming aankomt met je duikbrevet op zak - dan kun je vanaf dag 1 genieten van het onderwaterleven, zonder eerst nog een opleiding hoeven te volgen! 

 4. Een zwembad is een zwembad, waar ook ter wereld
  De Open Water cursus dient steeds verplicht te starten met zwembadlessen, waar ook ter wereld je deze cursus wenst te volgen.

  Een zwembad is qua temperatuur, diepte, zichtbaarheid, enz… overal hetzelfde, of je dit nu op een vakantiebestemming doet, of bij ons in België…

 5. Angst voor het troebele, 'donkere' water en de koude watertemperaturen in België...
  Veel cursisten beslissen om te leren duiken in het buitenland omwille van het feit dat ze geen zin hebben om in Belgische meren en waterplassen te duiken. Het is echter een fabeltje dat alle meren in België 'donker' zijn en de zichtbaarheid enorm slecht is.

  Het meer waar wij onze buitenwater duiken organiseren ( = 'De Nekker' in Mechelen) is allesbehalve donker. Integendeel zelfs, het zonlicht schijnt er tot op de bodem waardoor er absoluut geen duiklampen dienen gebruikt te worden. Ook valt de zichtbaarheid enorm goed mee (soms tot wel 10 m zicht!) - dit omdat wij onze opleidingen grotendeels op speciaal daarvoor geplaatste platformen doen, zodat er quasi geen stof kan opgewaaid worden (het 'slechte' zicht is trouwens dikwijls te wijten aan het opwaaien van stof door de duikers).
  De watertemperatuur in 'De Nekker' loopt in de zomer op tot 23° à 24° C, wat zeker niet koud te noemen is, temeer omdat je een dik en warm duikpak door ons ter beschikking krijgt tijdens de cursus. Tijdens de koudere maanden van het jaar is er bovendien een 'indoor' optie mogelijk.  

 6. Taalkwestie
  Niet overal ter wereld spreekt men Nederlands en kan men de duikopleidingen in het Nederlands volgen. Duiken is een vrij technische aangelegenheid, waardoor de kans groot is dat men bepaalde duik gerelateerde terminologieën in een vreemde taal niet begrijpt, zelfs al spreek je vloeiend Engels. Ook is het zo dat instructeurs in bepaalde landen het Engels dikwijls niet erg machtig zijn, wat de verstaanbaarheid sowieso bemoeilijkt.

 7. Tijdsdruk
  Omwille van tijdsdruk (het vliegtuig vertrekt namelijk op een bepaald moment) worden vele duikopleidingen in het buitenland dikwijls in een zeer snel tempo afgerond, of zelfs niet volledig afgerond (als cursist weet je namelijk niet of je de door PADI verplichte oefeningen al dan niet gedaan hebt!). Het brevet wordt echter meestal uitgeschreven, ongeacht alles is afgerond of niet (dit om discussies met de klanten te vermijden - je hebt immers betaald voor deze cursus)!
  Spijtig genoeg komen deze praktijken de veiligheid niet ten goede, wanneer men nadien zelfstandig gaat duiken!

 8. Je bent niet alleen…
  Jaarlijks leiden wij in ons duikcentrum honderden ‘zeer tevreden’ cursisten op, die allen de volledige Open Water cursus bij ons in België afgerond hebben en hun duikbrevet hier behaald hebben. Het feit dat er zoveel cursisten in ons duikcentrum hun eerste duikbrevet behalen en zelfs nadien nog verdere duikopleidingen bij ons boeken, is een mooi bewijs dat de service en de opleidingen die wij aanbieden van een zeer hoge kwaliteit zijn en de omstandigheden waarin de cursus verloopt best wel goed meevallen...
   

Cursusinhoud

De 'PADI Open Water' cursus (in groepsverband) bestaat in totaal uit 5 lessen/sessies + een theoretisch gedeelte aan de hand van e-Learning. Hiervan zijn 3 lessen/sessies (bestaande uit 5 modules) in het zwembad en 2 lessen/sessies (bestaande uit 4 modules) in het buitenwater. 
Heb je weinig tijd of wens je het brevet nog op korte termijn te behalen, dan kan je via de 'privé' formule deze lessen desgewenst afronden in slechts 3 à 4 keer langskomen!

Het verloop van onze 'Open Water' cursus is als volgt:

 1. Je start allereerst in het zwembad met de zwembadlessen, die afgerond worden in 3 avonden in groepsformule (of 2 avonden via onze privé-formule).
 2. De theorie studeer je thuis, op je eigen tempo, aan de hand van het in de prijs inbegrepen 'Open Water e-Learning' pakket. Zodra je geslaagd bent voor het online theoretisch examen, mag je starten met de buitenwaterlessen.
 3. Tenslotte eindig je met de buitenwaterlessen in het Provinciaal Recreatiedomein ‘de Nekker’ (of op een andere door ons gekozen locatie)
   

Planning & Locaties

Wij beschikken over verschillende formules om de Open Water cursus te volgen.
Afhankelijk van de formule die je kiest kan je de cursus in groepsverband volgen of in 1-op-1 privéverband. 
Stuur ons een mailtje voor verdere inlichtingen omtrent onze verschillende formules en de beschikbare cursusdata en -uren.

Zwembad lessen:

De groepscursussen starten quasi wekelijks in het zwembad, het hele jaar door.
Voor onze groepscursussen worden de beschikbare data via een lijst doorgestuurd en zijn de lessen te volgen op de volgende momenten:

 1. Michielsbad: Clemenceaustraat 160, 2860 SINT-KATELIJNE-WAVER - onze vaste locatie op donderdagavond
 2. Nekkerpool zwembad: Provinciaal Recreatiedomein 'De Nekker', Spuibeekstraat (zonder nummer), 2800 MECHELEN - sporadisch beschikbaar, afhankelijk van de logistiek en mits onderlinge afspraak

Stuur ons op voorhand een mailtje (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) voor de momenteel beschikbare data en uren. Zonder voorafgaande reservatie kan je niet starten! 
'Privé' cursisten kunnen starten op data die in onze lijst vermeld staan of op data en uren van hun keuze (dit laatste, mits beschikbaarheid).

Buitenwater lessen:

De buitenwaterlessen gaan door in het 'Provinciaal Recreatiedomein De Nekker' (adres: Spuibeekstraat - zonder nummer, 2800 Mechelen).
Deze buitenwaterduiken gebeuren op zaterdagnamiddag, quasi het ganse jaar door. Vanaf half mei tot +/- eind augustus is ook woensdagavond mogelijk.

Privé cursisten hebben de mogelijkheid om vrij te kiezen op welke dag en uur ze deze buitenwaterlessen wensen te volgen, zowel tijdens het weekend als tijdens de week. Voor privé cursisten zijn er eveneens andere locaties mogelijk dan 'De Nekker'.

Afspraken voor de buitenwaterduiken worden ter plaatse tijdens de zwembadlessen vastgelegd, of na reservatie per mail.
 

Waarom kiezen voor duikcentrum DIVEadventures?

 • Officieel het grootste PADI duikcentrum van België én Nederland - al meer dan 25 jaar actief
 • Een van de enige duikcentra in België die voltijds en op professionele basis duikopleidingen aanbieden - in tegenstelling tot kleine(re) duikcentra waar het geven van duikopleidingen dikwijls slechts als een hobby wordt uitgeoefend
 • Zeer ervaren instructeurs (geven wekelijks les!) = hoge kwaliteit van lesgeven!
 • Ingeplande lessen gaan altijd door en worden nooit door ons gecanceld (in kleine duikcentra wordt bv. bij ziekte/afwezigheid van de instructeur de les gecanceld - bij ons neemt een collega instructeur in dit geval de lessen over)
 • De cursussen worden aangeboden in verschillende formules en prijsklassen (in groep of privé) - de cursist kiest volgens eigen wensen en budget
 • Grote flexibiliteit in de keuze en planning van de cursusdata (wij werken met een modulair lessensysteem, waardoor je niet elke week hoeft aanwezig te zijn)
 • Het duikcentrum staat onder de leiding van een ‘Gold’ Course Director ( = het allerhoogste instructeursbrevet dat je bij PADI kan behalen)
 • Als PADI 5 Star IDC centrum kan je desgewenst bij ons naadloos doorstromen van beginnend duiker tot en met duikinstructeur
 • Ook kan het volledige gamma van technische duikopleidingen (tot en met TEC Instructeur) en Sidemount opleidingen bij ons gevolgd worden

Duikinitiatie (optioneel)

De bedoeling van onze duikinitiatie is je enerzijds laten kennis te maken met de onderwaterwereld en de duiksport in het algemeen, en anderzijds met ons duikcentrum/instructeurs en onze manier van lesgeven. Deze duikinitiatie is eveneens geschikt als ‘try-out’, alvorens te beslissen om in te schrijven voor een volledige PADI Open Water cursus - zo kan je ontdekken of de duiksport al dan niet iets voor jou is.

De initiatie neemt in totaal ongeveer 3 uren in beslag en bestaat uit de volgende elementen:

 • verwelkoming + briefing door de instructeur
 • in het zwembad ga je onder professionele begeleiding van een instructeur leren hoe je met een volledige duikuitrusting je eerste ademteugen kan nemen onderwater
 • een debriefing nadien in de cafetaria met verdere informatie over de volledige PADI Open Water cursus en hoe je jouw duikbrevet kan behalen

Vraag naar de beschikbare data en uren voor deze duikinitiatie.
  

Cursusprijs

Stuur ons een mailtje (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) voor meer informatie omtrent de verschillende formules van Open Water opleidingen die wij aanbieden, alsook de actuele cursusprijzen.

PADI Scuba Diver cursus

De 'PADI Scuba Diver cursus' is voornamelijk bedoeld voor mensen die de tijd niet hebben om de volledige 'PADI Open Water' cursus te volgen, of voor diegenen die niet aan de cursusvereisten van het Open Water brevet kunnen voldoen - bv. omwille van een medische reden. De PADI Scuba Diver cursus is letterlijk een 'halve' Open Water cursus en is hierdoor een sub-cursus van de Open Water cursus.
Je kennis en duikvaardigheden bij de Scuba Diver opleiding bedragen slechts 50% van een volwaardige Open Water opleiding, waardoor je veel minder ervaring zal hebben tijdens het duiken.

Omwille hiervan mag je volgens de PADI regels niet zelfstandig duiken en ben je verplicht om steeds te duiken met een privé gids. Vermits dit niet standaard inbegrepen is in de duik(en) die je boekt, zal elk duikcentrum voor deze privé begeleiding extra aanrekenen, bovenop de prijs van de duik. Een Scuba Diver brevet is dus eigenlijk een lopende rekening en het zal je op termijn sowieso goedkoper uitkomen indien je direct start met de volledige Open Water cursus.
Bovendien moet je, indien je wenst up te graden van Scuba Diver naar Open Water, opnieuw de brevettatiekosten (= aanmaak van het duikbrevet) betalen.

Dit is de reden waarom al onze cursisten er voor kiezen om direct te starten met de 'PADI Open Water' cursus. Enkel diegenen die de tijd of de capaciteiten niet hebben om deze Open Water cursus af te ronden, kunnen opteren voor een ‘PADI Scuba Diver’ brevet.
 

Lees verder...

PADI 5 STAR Instructor Development Center

 

Volg ons ook opfacebook